Slimme Mobiliteit
Gerichte inzet voor bewoners, studenten en bezoekers
Mobiliteit gaat over hoe en wanneer we reizen. Maar dat reizen kan ook anders. Duurzamer, gezonder, op andere dagen en momenten. Anders reizen stimuleren we door gebruik te maken van slimme techniek. Bijvoorbeeld door probeertegoeden aan te bieden voor deelvervoer app’s. Zo laten we bewoners, studenten en bezoekers van evenementen kennis maken met duurzame alternatieven. Met deze acties komen we steeds meer te weten over onze doelgroepen en hoe we duurzame reisopties aantrekkelijker maken. We evalueren wat goed gaat en wat tegenvalt. Dat doen we bijvoorbeeld door enquetes af te nemen maar ook door te kijken waar we zelf nog verder in kunnen ontwikkelen.
Maatwerk Westelijke Stadsboulevard
Minder auto’s, meer groen, veiliger wandelen en fietsen
Bewoners testen deelvervoer met reistegoed
De asfaltwegen tussen het 24 Oktoberplein en de Marnixbrug in Utrecht gaan op de schop. Straks vormen deze straten de Westelijke Stadsboulevard waar het groener en veiliger wandelen en fietsen is. Vaker de auto laten staan ten gunste van het ov, de fiets of lopen: daar zetten we ons samen met gemeente en bewoners voor in. In 2022 deden we dit onder andere door bewoners rondom dit gebied €40,- reistegoed te geven en door tijdelijke pop up hubs te creëren. Hiermee kunnen ze gratis allerlei vormen van deelvervoer gebruiken via de Gaiyo-app. Deze actie werd ondersteund door verkeersverwachtingen.nl en loopt door tot juli 2023. Ons doel is om met deze actie 1.000 nieuwe, regelmatige gebruikers aan te trekken en zo het autogebruik in dit gebied te verminderen.
nieuwe deelvervoergebruikers in de eerste week van januari 2023
Waarvan
regelmatige gebruikers in de eerste week van januari 2023
De doelstelling is eind januari behaald met 1.149 regelmatige gebruikers
Campagnes voor studenten
Zo verleid je studenten om anders te reizen
Slimme mobiliteit voor bezoekers
Pop-up hub tijdens Vuelta
Gratis (deel)fietsen langs het parcours
Op 19 en 20 augustus deed het Spaanse wielerevenement La Vuelta Utrecht aan en trok een grote stroom bezoekers naar onze regio. In samenwerking met de gemeente Utrecht en de Vuelta Holanda organisatie openden we drie tijdelijke deelmobiliteitshubs. Met de geleende deel-e-bike of e-bakfiets konden bezoekers zich snel en makkelijk verplaatsen langs het hele parcours. En het was meteen een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van deelvervoer en de Gaiyo-app. De pop-up hubs waren te vinden bij P+R Westraven, de Jaarbeurs en Utrecht Science Park. Hosts informeerden de bezoekers en hielpen hen op weg, onder andere met €5,- probeertegoed voor nieuwe appgebruikers. Het resultaat bleef achter, er deden minder bezoekers mee aan de actie dan verwacht. Uit de evaluatie blijkt dat zichtbaarheid op locatie en doelgroepsegmentatie daarbij een rol spelen. De lessen nemen we mee in de pilots die we in 2023 gaan doen met publiekstrekkers, musea en evenementen.
"Met de geleende deel-e-bike of e-bakfiets konden bezoekers zich snel en makkelijk verplaatsen langs het hele parcours."
Pilot parkeren op afstand bij De Werkspoorkathedraal
Het Werkspoorkwartier is een levendig werkterrein met een mix aan bedrijven. Op dit terrein is een uniek evenementenlocatie gevestigd: De Werkspoorkathedraal. De voormalige fabriekloods trekt jaarlijks duizenden bezoekers van festivals, beurzen en voorstellingen. In de naastgelegen Cartesiusdriehoek wordt er ondertussen hard gewerkt aan een nieuwe woonwijk. Het wordt dus steeds belangrijker om het gebied bereikbaar te houden.
In het najaar van 2022 is de pilot ‘parkeren op afstand De Werkspoortkathedraal’ gestart. Een samenwerking van bedrijvenvereniging Cartesius, Werkspoorkathedraal, gemeente Utrecht en Goedopweg. Tijdens deze pilot mochten bezoekers gebruik maken van P + R Berlijnplein om per elektrische pendelbus over de WSB vervoerd te worden richting De Werkspoorkathedraal. Een goedkoper alternatief op betaald parkeren in het Werkspoorkwartier. De pilot is naar tevredenheid verlopen. Tijdens de 2-daagse beurs ‘Slavakto’ werden er 500 auto’s per dag op afstand geparkeerd bij P+R Berlijnplein.
In 2023 verwachten we dat ‘parkeren op afstand’ vaker ingezet kan worden. Daarnaast blijven we samen onderzoeken welke alternatieven er zijn om de parkeerdruk te verminderen.