Werkgeversbenadering
Samenwerken voor slimmer, minder en duurzamer reizen
De drukke regio Utrecht beter bereikbaar en prettig leefbaar houden. Dat doen we door slimmer en duurzamer te reizen. Werkgevers en medewerkers spelen daarin een grote rol. We helpen grote én kleinere werkgevers om duurzame mobiliteit mogelijk te maken. Op individuele basis of collectief in een mkb- of gebiedsaanpak. We zetten kundige mobiliteitscoaches in en maken gebruik van slimme tools en handige oplossingen. Daarnaast organiseren we events om kennis en inspiratie met elkaar te delen. Door op deze manier samen te werken met werkgevers, medewerkers en overheden houden we onze regio duurzaam bereikbaar.
vermeden autoritten per dag sinds 2019
CO2 reductie per jaar
Individueel advies en ondersteuning
Met tools, handige stappenplannen en advies helpen we op maat
Eerste Hulp Bij (duurzame) Mobiliteit
Medewerkers die duurzamer en slimmer reizen en werken: elke werkgever heeft andere redenen om dit te willen. Bijvoorbeeld lagere kosten, een betere concurrentiepositie of medewerkers vitaal houden en aantrekkelijk blijven als werkgever. De manieren om dit te bereiken zijn legio: van elektrisch rijden en hybride werken tot meer fietsen en vaker met het ov. Werken aan duurzame mobiliteit ziet er dan ook voor elke organisatie anders uit. Goedopweg helpt grote en kleine werkgevers om makkelijk en snel meters te maken. Onze mobiliteitscoaches ondersteunen mkb’ers met diverse tools, adviezen en diensten en geven grote organisaties adviezen voor hun mobiliteitsbeleid. Volledig kosteloos
"Minder reisbewegingen dankzij de Mobiliteitsscan”
“Met de mobiliteitsscan brengen we het reisgedrag van onze medewerkers in beeld. Op basis van die scan kunnen we ervoor zorgen dat we nog minder reisbewegingen maken, of duurzamer naar kantoor komen, bijvoorbeeld met het ov of ander duurzamer vervoer.”
Hanco de Labije, manager KVGM & MVO, Telindus
Bijeenkomsten voor samenwerken, netwerken en kennisdelen
Kennis en ervaringen uitwisselen, werkgevers samenbrengen en laten samenwerken: dat zijn speerpunten in de manier waarop we werkgevers op weg helpen richting duurzame mobiliteit. Daarom organiseerden we dit jaar speciaal voor hen zowel online als fysiek weer een aantal bijeenkomsten. Van de Galecopperbrug Café’s over werkzaamheden en alternatieve reisopties tot ‘gluren bij de buren’ bij a.s.r. Ook organiseerden we een ronde-tafelgesprek tussen wethouder Lot van Hooijdonk, Strukton en Hema over hoe we samen het aantal auto’s kunnen verminderen op de bedrijventerreinen Lage Weide en De Wetering-Haarrijn.
Buiten onze eigen events sloten we ook zoveel mogelijk aan bij relevante bijeenkomsten die anderen organiseren in onze regio. Denk aan congressen, informatieve overleggen, bijeenkomsten van bedrijvenverenigingen en werkbezoeken.
Zo Werkt Het: Landelijk platform voor duurzame mobiliteit en flexibel werken
Zo Werkt Het is een landelijk initiatief van de twaalf regionale mobiliteitsnetwerken waar Goedopweg er eentje van is. Op www.zowerkthet.nl bundelen en delen wij al onze praktijkvoorbeelden, tools en tips. En jaarlijks voeren we onder de vlag van Zo Werkt Het een aantal landelijke campagnes. Samen helpen we zo werkgevers en medewerkers in het hele land om duurzamer en slimmer te reizen en werken. Dit jaar deden we mee aan twee Zo Werkt Het campagnes. In het voorjaar kozen we de regionale en landelijke Hybride Werkgevers van het Jaar en in het najaar hielden we een Fossielvrije Week.
De Fossielvrije Week
Fossielvrij(er) woon-werkverkeer wordt steeds belangrijker. Om zoveel mogelijk bedrijven duurzamere alternatieven te laten ontdekken voor hun mobiliteit, organiseerde Zo Werkt Het in het najaar de Fossielvrije Week. Werkgevers ontvingen bij aanmelding een inspiratiegids. Ook konden zij hun duurzame mobiliteitsinitiatieven vast laten leggen in een videoreportage,
zoals deze van het Utrechtse bedrijf de Warmte Transitiemakers. De Fossielvrije Week startte met een webinar waarin Esther de Lange van Goedopweg sprak over de ontwikkelingen die zij ziet en alle aanwezigen opriep om zich in te zetten voor fossielvrijer reizen.
regionale nominaties voor de Award
deelnemers volgden het webinar Fossielvrij
Samenwerking in branches
Samen optrekken bij vergelijkbare uitdagingen
Werkgevers binnen bepaalde branches kunnen voor dezelfde mobiliteitsuitdagingen komen te staan Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen die oplossingen zoeken voor parkeren en spreiding van spitstijden in het onderwijs. Het is leerzaam om te weten hoe andere organisaties in jouw branche deze uitdagingen aanpakken. Ook gezamenlijk optrekken met de overheid, vervoerders en marktpartijen is effectiever. In 2022 hebben we daarom een start gemaakt met de branchegerichte aanpak. Met deze aanpak richten we ons op specifieke sectoren.
Dat doen we als eerste voor de zorgsector. In 2019 sloten gemeentes en zorginstellingen in onze regio de Green Deal ‘Duurzame zorg voor een gezonde toekomst’. Daarmee beloofden zorginstellingen zich in te zetten voor CO2-reductie. Met onze zorggerichte branche-aanpak helpen we hen om hun CO2-doelstellingen te halen. De eerste geïnteresseerde zorgorganisaties meldden zich al aan: Charim zorggroep, Reinaerde, Careyn, Altrecht, Axion Continu, Santeon en Rijnhoven. Onder de noemer 'Van moeilijk naar mogelijk" werken we in 2023 in een serie bijeenkomsten stapsgewijs toe van ideeën voor verduurzamen van beleid naar concrete plannen en handvatten.